Întrebări frecvente

1. Ce înseamnă "Add Place" / "Adaugă locaţie" ? Care este diferenţa dintre "Sync" și "Place" ?

Serviciile clasice de sync&share (Dropbox, Google Drive, OneDrive etc) oferă posibilitatea de a sincroniza automat un director local cu un director din cloud. Sincronizarea se face în ambele sensuri: orice fișier care se pune în directorul local se transferă automat în cloud; orice fișier care apare în directorul din cloud (transferat acolo cu alte aplicaţii client) se va transfera automat în directorul local.

Prin Digi Storage oferim aceeași facilitate. Puteţi alege unul sau mai multe directoare locale pe care să le sincronizaţi automat în cloud. Spre deosebire de ceilalţi furnizori (unde se poate defini de obicei o singură sincronizare), cu Digi Storage puteţi defini mai multe sincronizari diferite pe același PC.

În afară de sincronizare, Digi Storage oferă o funcţie unică și extrem de utilă: "Add Place"/"Adaugă Locatie". Nu veţi întâlni această funcţie nici la Dropbox, nici la Google Drive, nici la OneDrive (poate doar cu ajutorul unei aplicaţii suplimentare third-party). Adăugând o locaţie, puteţi mapa un director local sau un hard-disk extern în contul de Digi Storage, FĂRĂ ca datele din director sau din hard-disk-ul extern să se transfere efectiv în cloud. Locaţia va apare în Digi Storage ca orice director din cloud dar accesul la fișierele ei se va face direct prin PC-ul vostru. Netransferându-se niciun fișier în Digi Storage, adăugarea unei locaţii NU va consuma din spaţiul de stocare achiziţionat. Este o funcţie extrem de utilă pentru partajarea fișierelor între utilizatori sau pentru accesarea fișierelor respective de pe alte dispozitive. Dacă aveţi de exemplu un hard-disk extern de 3-4TB plin cu fișiere audio/video personale, îl puteţi partaja cu alt utilizator prin citeva click-uri, fără să consumaţi alt spaţiu de stocare și fără sa mai transferaţi fișierele respective în altă parte înainte de a le partaja !

2. Cum pot partaja fișiere cu Digi Storage ?

Digi Storage este mai mult decât o simplă aplicaţie de stocare de fișiere. Prin multitudinea de metode de partajare oferite, Digi Storage este o platformă integrată de administrare a tuturor fișierelor voastre, făcând posibile prin doar câteva clickuri operaţiuni care sunt incomod de realizat cu aplicaţiile altor furnizori.

2.1 Partajare între utilizatorii Digi Storage

Din interfaţa web Digi Storage se pot partaja foarte ușor fișiere cu unul sau mai mulţi utilizatori. Ei pot fi grupaţi într-unul sau mai multe grupuri cărora li se pot asigna diverse permisiuni pentru directoarele partajate - drepturi de citire, de scriere etc. Directoarele partajate de voi vor apărea imediat în conturile Digi Storage ale celorlalţi utilizatori și pot fi accesate de aceștia ca și directoarele obișnuite din Digi Storage.

Partajarea între utilizatori se face în felul următor :

 • prin apăsarea semnului '+' aflat în colţul din dreapta sus a paginii sau făcând click pe butonul "Partajează" - se va partaja cu alţi utilizatori tot directorul-rădăcină Digi Cloud

 • prin selectarea unui director și apăsarea butonului "Partajează cu grupul" - se va partaja cu alţi utilizatori doar directorul selectat

2.2 Partajare în exteriorul Digi Storage

Fișierele voastre din Digi Storage pot fi partajate foarte simplu și cu persoane care nu sunt utilizatori Digi Storage. Mai mult, aveţi posibilitatea de a permite uploadul fișierelor direct într-unul din directoarele voastre din cloud chiar și de către persoane din afara Digi Storage !

 • se selectează un director sau fișier și se apasă butonul de forma "Creează link" sau "Link Descărcare" sau "Download link"(depinde de limba aleasă și de contextul partajării). Se va genera un url prescurtat (protejat sau nu cu parola, conform setărilor voastre de securitate) care va putea fi trimis prin e-mail către destinatarii doriţi. Aceștia vor putea doar descarca fișierul/directorul respectiv. Nu au drepturi de scriere.

 • se selectează un director și se apasă butonul "Link Încărcare"/"Upload Link". Se va genera un url prescurtat care va putea fi trimis prin e-mail către destinatarii doriţi. Aceștia vor putea încărca fișiere în directorul respectiv (drepturi doar de scriere).

 • din aplicaţiile mobile Digi Storage, link-urile generate mai sus pot fi transmise și prin SMS sau prin Facebook/Twitter.

Pentru mai multe detalii despre partajare, puteţi consulta meniurile corespunzătoare din interfaţa Help.

3. Câte conturi Digi Storage pot avea ?

Serviciul Digi Storage este disponibil clienţilor RCS-RDS care au contractat deja un abonament de internet de tip FiberLink. Pentru fiecare abonament de internet existent, se pot crea maxim 2 conturi de stocare: un cont principal (master) și unul secundar (slave). Contul principal va avea o capacitate de stocare proprie, de obicei în incremente de 50GB. Contul secundar nu are o capacitate de stocare proprie și poate folosi doar un director partajat de contul principal. Scopul contului secundar este folosirea facilităţilor de stocare de fișiere de către un alt membru al familiei fără să se mai achiziţioneze o capacitate suplimentară de stocare.

4. Cum imi pot schimba parola contului Digi Storage ? Cum imi pot mări sau micșora capacitatea de stocare ?

Parola poate fi modificata numai din DigiCare - interfaţa de administrare a tuturor serviciilor RCS-RDS, din același loc în care aţi creat și contul iniţial. Modificarea capacităţii de stocare poate fi făcută, de asemenea, numai din DigiCare.

5. Am văzut că imi pot conecta contul de Dropbox în Digi Storage. Cum pot face același lucru dacă am conturi la Google Drive, OneDrive, Box sau Bitcasa ?

Digi Storage iși propune să devină o platformă integrată de administrare și stocare a tuturor fișierelor voastre, indiferent unde sunt stocate în mod fizic. Deoarece Dropbox este cel mai folosit serviciu de stocare de tip sync&share la nivel mondial, integrarea sa cu Digi Storage a fost realizată prima. Echipa noastră de dezvoltatori lucrează la implementarea integrărilor cu Google Drive, OneDrive/SkyDrive, Box și Bitcasa si urmează a fi finalizate în cursul anului 2014. Vă rugam să consultaţi secţiunea "Roadmap 2014" pentru a putea vedea tot ce dorim să implementăm în decursul acestui an.

6. Va exista și "Digi Storage pentru business", echivalentul serviciului "Dropbox for business" ?

Da, echipa noastră lucrează prioritar la implementarea acestei funcţii și urmează să fie lansată foarte curând. Conturile Digi Storage de tip business vor avea o capacitate unică de stocare care poate fi împărţită între conturile angajaţilor firmei respective. Conturile vor fi administrate de administratorul de reţea al firmei respective care va putea schimba parolele conturilor angajaţilor, va putea seta diferite quota pentru fiecare cont etc.

7. Am Windows Phone. Pot să folosesc Digi Storage ?

Momentan avem dezvoltate aplicaţii mobile doar pentru Android și iOS. Aplicaţia pentru Windows Phone este în lucru și va fi implementată la sfirșitul lunii mai.

8. În clientul de PC sincronizarea fișierelor s-a blocat și am la stare "conflicte", în loc de "conectat". Cum pot rezolva ?

Verificaţi în directorul din PC dacă aveţi vreun fișier cu extensia ".conflict". Dacă da, ștergeţi-l manual. Imediat după ce îl ștergeţi, sincronizarea fișierelor se va relua de la momentul opririi, fără nicio altă intervenţie din partea voastră.

9. Administrez mai multe servere și vreau sa le fac back-up în contul Digi Storage. Cum procedez ?

Puteţi monta prin Webdav contul de Digi Storage pe serverele respective. După montare, contul de Digi Storage va fi vizibil pentru servere ca orice director local și puteţi folosi fără nicio problemă aplicaţia preferată de back-up, ca și cum aţi face back-up local.

De asemenea, în secţiunea "Digi Storage pentru Developeri" am publicat API-ul Digi Storage care poate fi folosit de orice administrator de reţea sau programator pentru dezvoltarea unor aplicaţii third-party care să folosească spaţiul de stocare din Digi Storage. Tot acolo, veţi gasi și niște mici exemple de utilizare a API-ului Digi Storage cu ajutorul cărora vă puteţi personaliza foarte ușor unelte mai complexe.

10. Din interfaţa web nu pot uploada decât fișiere prin butonul “Încarcă fișier”. Cum pot încărca și directoare în Digi Storage ?

Din interfaţa web se pot uploada și structuri de directoare făcând drag-and-drop la directoarele respective din managerul implicit de fișiere (de exemplu, Windows Explorer) în fereastra din browser în care e deschisă interfaţa web a contului Digi Storage. Pentru o experienţă optimă, e recomandat să se folosească Google Chrome ca și browser prestabilit.

11. Cum pot transfera fișiere în Digi Storage fără să se mai copieze și pe PC-ul meu ?

Datele urcate în contul Digi Storage nu se copiază și pe PC decât dacă aţi configurat o sincronizare între PC și Digi Storage din aplicaţia pentru desktop.

12. Vreau să transfer date în Digi Storage fără să folosesc interfaţa web sau aplicaţia pentru PC. Cum procedez ?

Puteţi folosi protocolul WebDav (de exemplu, în Windows, puteţi folosi “Map Network Drive” sau un client dedicat de WebDav, cum ar fi Cyberduck) sau FTP (“Add Network Place” sau un client dedicat de FTP, cum ar fi Filezilla).

13. Am Ubuntu 14 și nu pot instala clientul de linux Digi Storage. Cum procedez ?

Ubuntu 14 este o distribuţie lansată foarte recent , după lansarea Digi Storage , și folosește o versiune mai nouă de librării decât aplicaţia Digi Storage pentru Linux. Există însă o rezolvare foarte ușoară – din terminal introduceţi (ca root) următoarea comandă :

ln -s /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.1 <calea către digistorage>/libudev.so.0

unde <calea către digistorage> este calea din Linux unde aţi copiat executabilele Digi Storage.

14. Cât de sigure sunt datele stocate în Digi Storage ?

Digi Storage folosește o platformă hardware de ultimă generaţie de tip “object storage” capabilă să scaleze până la 100PB într-un singur cluster, în care informaţiile clienţilor sunt stocate în permanenţă pe 3 hard-disk-uri diferite. Dacă se defectează un hard-disk, datele sunt disponibile imediat de pe celelalte două copii fără intervenţia operatorului. Mai mult, platforma hardware este capabilă de self-healing, refăcând automat datele de pe hard-disk-ul defect astfel încât să avem tot timpul 3 copii diferite ale datelor.

15. Digi Storage criptează datele stocate ?

Digi Storage oferă 2 niveluri de criptare :

* nivelul de transport – datele transferate între client și Digi Storage sunt tot timpul criptate prin SSL

* nivelul de stocare  – datele pot fi criptate opţional cu AES-256 la stocarea pe hard-disk-uri. Fiecare client
       poate alege sau nu această criptare suplimentară la crearea contului din DigiCare.

16. Ce fișiere audio/video pot fi redate direct din interfaţa web Digi Storage, fără descărcarea lor în prealabil pe PC ?

Digi Storage are un player audio încorporat care poate reda fișiere de tip .mp3. Ca și fișiere video, se pot reda fisiere .avi și .mpeg. Pentru redarea fișierelor .mkv, e necesară instalarea pe PC a ultimei versiuni de VLC Media Player (2.1.3 în acest moment).

17. Ce alte funcţii se vor mai implementa în Digi Storage ?

Puteţi consulta în permanenţă roadmap-ul anului în curs aici : https://storage.rcs-rds.ro/help/roadmap